ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα μας

ΚΥΚΛΟΦΟΡΗΣΕ ΤΟ 3ο ΤΕΥΧΟΣ ΤΟΥ ΟΡΕΣΤΗ

Ορέστης
Ηλεκτρονική Περιοδική Έκδοση ποικίλης ύλης της Κοιν.Σ.Επ. ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ
Τεύχος 3 – Μάρτιος – Απρίλιος 2018

Συντακτική Ομάδα
Μυρτσίδης Διαμαντής MsC Εκπαιδευτικός Α/θμιας Εκπαίδευσης
Παλάζη Δήμητρα MsC Εκπαιδευτικός Α/θμιας Εκπαίδευσης
Σαρδάνη Νεκταρία – Άννα Εκπαιδευτικός Α/θμιας Εκπαίδευσης
Μυρτσίδης Χρήστος Εκπαιδευτικός Β/θμιας Εκπαίδευσης
Βαρτζίδης Δημήτρης Φοιτητής Τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης
Email επικοινωνίας: ifigeneiakoinsep@gmail.com
Website: ifigeneia2017.blogspot.gr

Εισαγωγή
Ήρθε η άνοιξη και μαζί και η άνοιξη για την Ιφιγένεια. Ανοιχτή στις προσκλήσεις η ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ συμμετείχε στο διαγωνισμό για τις start up του Πανεπιστήμιου Αιγαίου. Επίσης, από τον προηγούμενο μήνα αποτελεί μέλος των κοινωνικών δομών του Δήμου Ορεστιάδας. Οι δράσεις όμως δεν σταματούν εδώ, τον Μάρτιο ενώσαμε τις δυνάμεις μας με τους υπόλοιπους φορείς διαδηλώνοντας για την άδικη κράτηση του φίλου και συμπαραστάτη στρατιωτικού Δημήτρη Κούκλατζη και του Άγγελου Μητρετώδη. Τέλος, τον Απρίλιο συμμετείχαμε στο επιμορφωτικό πρόγραμμα «Και αν ήσουν εσύ;». Χριστός Ανέστη και χρόνια πολλά!
Ο Πρόεδρος της Δ.Ε.
Μυρτσίδης Διαμαντής

Περιεχόμενα
Εκδηλώσεις της ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ………………………………….. 
Η Ιστορία των Μαθηματικών (μέρος β΄) .……………………...
Βιολογικές Καλλιέργειες (μέρος β΄) ………………………….. 
Σπύρος Δάσιος........…………………………………………… 
Σπαζοκεφαλιές …………………………………………………
                 Νέες συνεργασίες……………………………………………. 


Εκδηλώσεις της ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ
Τον Μάρτιο στην Κεντρική Πλατεία διοργανώθηκε συλλαλητήριο διαμαρτυρίας για την άδικη και παράνομη κράτηση των Ελλήνων στρατιωτικών Δημήτρη Κούκλατζη και Άγγελου Μητρετώδη. Στην εκδήλωση συμμετείχαν πάνω από 100 πολιτιστικοί φορείς του νομού μας, μεταξύ αυτών ήταν και η Ιφιγένεια.


Οι εκπαιδευτικές δράσεις στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης Φυλακίου Ορεστιάδας συνεχίζονται με το ενδιαφέρον των μαθητών να παραμένει αμείωτο. Υπεύθυνος των δράσεων είναι ο Μυρτσίδης Χρήστος, εκπαιδευτικός Β/θμιας Εκπαίδευσης.

Επίσης, εξακολουθεί να συνεχίζεται η συλλογή σχολικών ειδών και ειδών υγιεινής για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες του ΚΥΤ Φυλακίου. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής.
Τέλος, τον Απρίλιο η ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ συμμετείχε στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Κι αν ήσουν εσύ» που πραγματοποιήθηκε στις 27 – 29 Απριλίου στο 2ο Γυμνάσιο Ορεστιάδας. Στο σεμινάριο ο εκπαιδευτικός και πρόεδρος της Δ.Ε. της ΙΦΙΓΕΝΙΑ ενημέρωσε τους εκπαιδευτικούς που έλαβαν μέρος στο πρόγραμμα για τις δράσεις της ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ στην εκπαίδευση των προσφύγων.


Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΩΝ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΩΝ (Μέρος Β’)
Μυρτσίδης Χρήστος, Εκπαιδευτικός Β/βάθμιας Εκπαίδευσης

ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ
Τα Ελληνικά μαθηματικά χρονολογούνται από το 600 π.Χ. έως το 529 μ.Χ. και το κλείσιμο της Ακαδημίας Αθηνών και περιλαμβάνουν τα μαθηματικά τα οποία είναι γραμμένα στην Ελληνική γλώσσα. Τα Ελληνικά μαθηματικά διαφέρουν αρκετά σε σχέση με μαθηματικά άλλων πολιτισμών και για πρώτη φορά δίνεται μεγάλη σημασία στην απόδειξη των εννοιών και προβλημάτων με βάση τους ορισμούς και τα αξιώματα. Έτσι για πρώτη φορά γίνεται μια πιο ακριβής μελέτη των μαθηματικών.
«Ιδρυτές» των Ελληνικών μαθηματικών θεωρούνται ο Θαλής ο Μιλήσιος και ο Πυθαγόρας ο Σάμιος, οι οποίοι φέρονται να έχουν επηρεαστεί από τα Αιγυπτιακά και τα Βαβυλωνιακά μαθηματικά. Ο Θαλής χρησιμοποίησε την γεωμετρία για να υπολογίσει μεγάλες αποστάσεις και με βάση τα θεωρήματα που απέδειξε θεωρείται ο πρώτος αληθινός μαθηματικός. Ο Πυθαγόρας με την επιρροή που άσκησε δημιούργησε την «Πυθαγόρεια σχολή» στην οποία οφείλεται η απόδειξη του Πυθαγορείου θεωρήματος, αλλά και η απόδειξη της ύπαρξης των άρρητων αριθμών. Ακόμα στους Πυθαγόρειους οφείλεται ο όρος μαθηματικά. 
      
Σημαντικό ρόλο στην πορεία των μαθηματικών έπαιξε και ο Πλάτωνας ο οποίος εισήγαγε την αναλυτική μέθοδο, αλλά ίδρυσε και την Ακαδημία στην Αθήνα η οποία έγινε το κέντρο του μαθηματικού κόσμου τον 4ο αιώνα π.Χ. Εκεί σπούδασαν σπουδαίοι μαθηματικοί όπως ο Εύδοξος από την Κνίδο ο οποίος με την μέθοδο της εξάντλησης που εφάρμοσε βρήκε μια πρώιμη μορφή ολοκλήρωσης. Επίσης ο Αριστοτέλης διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην ιστορία των μαθηματικών θέτοντας τις βάσεις της λογικής.
Τον 3ο αιώνα π.Χ. το μαθηματικό κέντρο μετατοπίστηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου στην οποία μεγαλούργησε ο Ευκλείδης και έγραψε τα «Στοιχεία», τα οποία άσκησαν τεράστια επιρροή στον μαθηματικό κόσμο και εξακολουθούν να διδάσκονται μέχρι και σήμερα. Ο Ευκλείδης έγραψε και για κωνικές τομές, σφαιρική γεωμετρία και μηχανική, χωρίς όμως να έχουν διασωθεί όλα. Ο σημαντικότερος μαθηματικός της αρχαιότητας θεωρείται ο Αρχιμήδης ο Συρακούσιος ο οποίος μελέτησε την σπείρα η οποία φέρνει το όνομα του, υπολόγισε το π με μεγάλη ακρίβεια, ενώ βοήθησε σημαντικά και την εξέλιξη της φυσικής. Χάρη στις ανακαλύψεις του κατάφερε να αντισταθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα η πόλη του από τους Ρωμαίους.
Άλλοι σημαντικοί Έλληνες μαθηματικοί ήταν ο Απολλώνιος ο Περγαίος ο οποίος βελτίωσε την θεωρία του κώνου και εισήγαγε τις έννοιες της παραβολής, της έλλειψης και της υπερβολής, και ο Διόφαντος ο Αλεξανδρεύς στον οποίο οφείλονται οι διοφαντικές εξισώσεις. Ακόμα σπουδαίο ρόλο διαδραμάτισε ο Ερατοσθένης ο Κυρηναίος ο οποίος επινόησε το «κόσκινο του Ερατοσθένη» το οποίο έβρισκε πρώτους αριθμούς. Τέλος η πρώτη γυναίκα που ασχολήθηκε με τα μαθηματικά ήταν η Υπατία της Αλεξάνδρειας (350 – 415 μ.Χ.) η οποία διατέλεσε βιβλιοθηκάριος της μεγάλης βιβλιοθήκης και συνέγραψε μεγάλο έργο στα εφαρμοσμένα μαθηματικά.            
             
ΚΙΝΕΖΙΚΑ ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ
Τα Κινέζικα μαθηματικά ήταν ανεξάρτητα από τα μαθηματικά άλλων πολιτισμών, κάτι που φαίνεται από τις μεταξύ τους διαφορές. Το αρχαιότερο κείμενο που έχει σωθεί είναι το Chou Pei Souan Ching το οποίο χρονολογείται κοντά στο 300 π.Χ.
Οι Κινέζοι ήταν από τους πρώτους που χρησιμοποίησαν το δεκαδικό σύστημα αρίθμησης στους λεγόμενους «ράβδους αρίθμησης», πράγμα κορυφαίο για εκείνη την εποχή. Για τους υπολογισμούς τους χρησιμοποιούσαν τον κινέζικο άβακα, το γνωστό σε μας αριθμητίρι, ο οποίος πρωτοχρησιμοποιήθηκε τον 2ο αιώνα μ.Χ. στο έργο «συμπληρωματικές σημειώσεις για την τέχνη των σχημάτων». 

Δυστυχώς κείμενα πριν τον 3ο αιώνα π.Χ. δεν υπάρχουν διότι  ο αυτοκράτορας Qin Shi Huang διέταξε την καύση των γραπτών για να μην υπάρχει τίποτα που να θυμίζει την προηγούμενη δυναστεία αυτοκρατόρων. Σημαντικός μαθητικός θεωρείται ο Liu Hui ο οποίος υπολόγισε το π ακρίβεια 5 δεκαδικών ψηφίων, ενώ ο Zu Chongzhi μέχρι 7 δεκαδικά ψηφία και θεωρούνταν το πιο ακριβές για περισσότερα από 1000 χρόνια.
Στο απόγειο τους έφτασαν τα Κινέζικα μαθηματικά τον 13ο αιώνα μ.Χ. με την ανάπτυξη της Κινέζικης άλγεβρας. Ο Chu Shih-chieh στο έργο του «Η υψηλή οπτική των τεσσάρων σημείων» αναπτύσσει μια μέθοδο ανάλογη της μεθόδου Horner. Εκείνη την περίοδο επίσης ο Yang Hui τελειοποίησε τα μαγικά τετράγωνα.
Μέχρι και τον 16ο αιώνα μ.Χ. τα Κινέζικα μαθηματικά προόδευαν ανεξάρτητα από τα Ευρωπαϊκά μαθηματικά. Κάτι που άλλαξε με την έλευση των Ευρωπαίων ιεραποστόλων και το «πάντρεμα» των μαθηματικών.


(Συνεχίζεται στο επόμενο τεύχος)

Βιολογική Καλλιέργεια (Μέρος 2ο)
Βαρτζίδης Δημήτριος, Φοιτητής – Τμήμα Αγροτικής Ανάπτυξης Δ.Π.Θ.

 ΒΙΟΛΟΓΙΚΗ ΓΕΩΡΓΙΑ

Ποια είναι αυτή η βιολογική γεωργία, που τα τελευταία χρόνια εισβάλει στην καθημερινή μας ζωή με τα προϊόντα της στον τομέα της διατροφή, αλλά και των απορρυπαντικών και των καλλυντικών καθώς και πρόσφατα των ρούχων, των παιδικών παιχνιδιών, των επίπλων και των δομικών υλικών κατασκευής κτιρίων; Βιολογική λοιπόν γεωργία σε αντιδιαστολή με τη συμβατική, είναι η μέθοδος γεωργίας στην οποία χρησιμοποιούνται μόνο ήπιες πρακτικές λίπανσης, φυτοπροστασίας στη φυτική παραγωγή, όπως και εκμετάλλευσης του ζωικού κεφαλαίου με ελεγχόμενες βιολογικές εισροές στη ζωική παραγωγή, με αναπόσπαστο και καταλυτικό στόχο την προάσπιση και το σεβασμό στο περιβάλλον και τον άνθρωπο. Οι πρακτικές της βιολογικής καλλιέργειας είναι τέτοιες που προστατεύουν, το έδαφος, την ατμόσφαιρα και τα αποθέματα νερού. προφυλάσσοντας έτσι τη βιοποικιλότητα του οικοσυστήματος. Κύριο χαρακτηριστικό της βιολογικής γεωργίας είναι η απουσία συνθετικών χημικών λιπασμάτων, ζιζανιοκτόνων, ρυθμιστών ανάπτυξης των φυτών, φυτοφαρμάκων, ορμονών, αντιβιοτικών και άλλων εξίσου επικίνδυνων τοξικών, χημικών και πρόσθετων ουσιών στις ζωοτροφές σε όλα τα στάδια της παραγωγής. Οι βιοκαλλιεργητές με σεβασμό στη σοφία της φύσης, συνδυάζοντας την ελληνική παράδοση και την εμπειρία με τη σύγχρονη γνώση και τις κατακτήσεις της επιστήμης, εκμεταλλεύονται τους ισχυρούς νόμους της φύσης για να αυξήσουν την απόδοση και την αντίσταση στις ασθένειες. Προς τούτο, προσαρμόζουν τις ενέργειές τους στα εδαφοκλιματολογικά δεδομένα του τόπου, χρησιμοποιούν μόνο φυσικά οργανικά λιπάσματα (ζωική κοπριά, χλωρή λίπανση, κομπόστες- εδαφοβελτιωτικά, λάσπη βιολογικού καθαρισμού, χημικά λιπάσματα, βακτηριακά λιπάσματα),ενισχύουν τη γονιμότητα του εδάφους εναλλάσσοντας τα είδη που καλλιεργούν (αμειψισπορά) και επιτρέπουν τη φυσική ωρίμανση των καρπών χωρίς να εντατικοποιούν ή να επιταχύνουν την παραγωγή με τεχνητές μεθόδους. Επιπλέον τα βιολογικά προϊόντα δεν περιέχουν συντηρητικά, πρόσθετα και διάφορες άλλες χημικές ουσίες στη σύνθεσή τους.

i.       Στόχοι Βιολογικής Γεωργίας

Οι βασικοί στόχοι όπως αυτοί διατυπώνονται και καθορίζονται από την IFOAM(Διεθνή Ομοσπονδία Κινημάτων Βιολογικής Γεωργίας) και τη γενική συνέλευση το 1994 είναι οι ακόλουθοι:
·         Να παράγει τροφή υψηλής θρεπτικής αξίας σε επαρκή ποσότητα.
·         Να διατηρήσει και να αυξήσει μακροπρόθεσμα τη γονιμότητα του εδάφους.
·         Να εργαστεί όσο είναι δυνατόν, με υλικά και ουσίες που μπορούν να επαναχρησιμοποιηθούν ή να ανακυκλωθούν.
·         Να περιορίσει όλες τις μορφές ρύπανσης που προέρχονται από τη γεωργική πρακτική.
·         Να διατηρήσει τη γενετική ποικιλομορφία των γεωργικών οικοσυστημάτων, συμπεριλαμβανομένης της προστασίας των φυτών και των άγριων ζώων.
·         Να ενθαρρύνει και να αυξήσει τους βιολογικούς κύκλους στα γεωργικά συστήματα.
·         Να εργαστεί όσο είναι δυνατό, σε κλειστά συστήματα σε σχέση με την οργανική ουσία και τα θρεπτικά στοιχεία.
Δίνεται επομένως έμφαση στην ανάπτυξη και προαγωγή ολοκληρωμένων σχέσεων μεταξύ εδάφους, φυτών, ζώων, ανθρώπου και βιόσφαιρας, έτσι ώστε τελικά να λαμβάνονται γεωργικά προϊόντα και είδη διατροφής χωρίς χημικά υπολείμματα και ταυτόχρονα το περιβάλλον να προστατεύεται και να αναβαθμίζεται.

ii.    Νομοθετικό Πλαίσιο

Νομοθετικά η βιολογική γεωργία ενοποιείται για τον ευρωπαϊκό χώρο το 1991 και περιγράφεται από τον κανονισμό 2092/91(Βιολογικός τρόπος παραγωγής γεωργικών προϊόντων) της Ε.Ε., καθώς και από τις μετέπειτα συμπληρώσεις του. Μέσα από αυτή τη Νομοθεσία, μπαίνουν κανόνες στην παραγωγική διαδικασία των βιολογικών προϊόντων, καθορίζονται διαδικασίες για τη μεταποίηση, τυποποίηση και διακίνησή τους, περιγράφονται κυρώσεις για τους παραβάτες και θεσμοθετείται σύστημα ελέγχου και πιστοποίησης όλων των βιολογικών προϊόντων από εγκεκριμένους αρμόδιους εγχώριους και ξένους οργανισμούς πιστοποίησης.
(συνεχίζεται στο επόμενο τεύχος)

Σπύρος Δάσιος, ο ιδρυτής της Νέας Ορεστιάδας


Ο Σπύρος Δάσιος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1870, καταγόταν από αρχοντική οικογένεια της Κορίνθου και ήταν συγγενής του ήρωα του 1821 Π. Νοταρά. Ο προπάππος του και  αυτός με το ίδιο όνομα Σπύρος Δάσιος, ήταν πληρεξούσιος της πρώτης εθνοσυνέλευσης της Επιδαύρου. Ο Δάσιος τελείωσε τη Νομική Αθηνών  και στην συνέχεια εργάστηκε ως δημοσιογράφος. Αρχικά, στην εφημερίδα Ακρόπολη και έπειτα στην εφημερίδα Εστία. Το 1898 ο Γεώργιος Δροσίνης του μεταβιβάζει τη διεύθυνση της εφημερίδας. Ωστόσο, δεν έμελλε να ασχοληθεί για πολύ καιρό με τη δημοσιογραφία, καθώς τον κέρδισε η πολιτική. Πιο συγκεκριμένα, τον Φεβρουάριο του 1910 διορίστηκε Νομάρχης Αχαΐας και Ήλιδος, έξι μήνες αργότερα διορίζεται νομάρχης Κεφαλληνίας και τέλος το 1912 έγινε Νομάρχης Αττικής και Βοιωτίας. Έλαβε μέρος στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και στη συνέχεια έγινε επιθεωρητής Νομαρχών και έπειτα Διοικητής του Αρχιπελάγους.

Το 1921 ανέλαβε τη Γενική Διοίκηση Θράκης, σε μια κρίσιμη καμπή της θρακικής αλλά και της ελληνικής ιστορίας, με την Μικρασιατική εκστρατεία να βρίσκεται σε πλήρη δράση. Δυστυχώς, τον επόμενο χρόνο το Μικρασιατικό μέτωπο καταρρέει, η Σμύρνη φλέγεται και η χώρα βρίσκεται σε πλήρη σύγχυση. Επιπλέον, τον Ιούλιο του 1923 με την υπογραφή της συνθήκης της Λωζάννης το τρίγωνο του Κάραγατς παραχωρείται στην Τουρκία. Στους δύσκολους εκείνους καιρούς, ο Δάσιος έδωσε άμεση λύση για την αποκατάσταση των 15.000 προσφύγων. Δεν τον χαρακτηρίζει μόνο η ορθή αντιμετώπιση των προβλημάτων της νέας πόλης, αλλά και το μακρόπνοο σχέδιό του, που και σήμερα γίνεται, αντιληπτό από την αρχή της πόλης. Χάραζει τα σχέδια της Νέας Ορεστιάδας, σε συνεργασία με το μηχανικό Γεώργιο Μαγκλή και κάνει εφαρμογή και χάραξη των σχεδίων στο έδαφος, βοηθούμενος από την ΧΙ Διλοχία Μηχανικού, με διοικητή τον ταγματάρχη τον Μαυραγάνι Σωτήρη και λοχαγούς τους Βασιλειάδη και Γιαννακό, κατασκευάζοντας το «Ιπποδάμειο» ρυμοτομικό σχέδιο. Κάθετοι και παράλληλοι δρόμοι, που φθάνουν τα 30 μέτρα πλάτος με πολλές πλατειές. Μια ρυμοτομία που λίγες ελληνικές πόλεις διαθέτουν σήμερα, με μεγάλη προοπτική ανάπτυξης.
Ο Δάσιος ήθελε η νέα πόλη να γίνει ισάξια της Αδριανούπολης, τονίζοντας πως «θέλω η Ορεστιάδα να γίνει μια καινούργια Αδριανούπολη».
Τα εγκαίνια της νέας πόλης αποφασίστηκε να γίνουν την Κυριακή 12 Αυγούστου 1923. Το πρωί έκτακτο τρένο πήρε από το Καραγάτς τις αρχές και πολλούς κατοίκους, σταμάτησε στη Νέα Ορεστιάδα, όπου κατέβηκαν οι κάτοικοι.
Επιτροπή με επικεφαλής το Μητροπολίτη Πολύκαρπο πήγε στον Σιδηροδρομικό Σταθμό του Ουρλί -σημερινό σταθμό του Νέου Χειμωνίου- όπου υποδέχτηκε το Γενικό Διοικητή Θράκης Σπύρο Δάσιο, που έφτασε με την τακτική αμαξοστοιχία. Στη συνέχεια, πήγαν στη Νέα Ορεστιάδα, όπου τους υποδέχτηκε πλήθος κόσμου, και μετά τις σχετικές ομιλίες ο Μητροπολίτης Πολύκαρπος έκανε τον αγιασμό και στη συνέχεια τέθηκε ο θεμέλιος λίθος δημοσίων κτιρίων.


Η Νέα Ορεστιάδα, σημείωσε ραγδαία ανάπτυξη και κάλυψε τα 1.400 στρέμματα και τα 30 χιλιόμετρα δρόμου του πρώτου σχεδιασμού. Εξελίχθηκε στην βορειότερη πόλη της Ελλάδας και αποτελεί την συμπρωτεύουσα του νομού Έβρου, ξεπερνώντας τα 40.000 στρέμματα και τα 80 χιλιόμετρα δρόμου. Ο Σπύρος Δάσιος μετατέθηκε το Δεκέμβριο του 1923 και πέθανε τον Δεκέμβριο του 1943. Οι κάτοικοι της νέας πόλης δεν ξέχασαν την πολύτιμη προσφορά του και προς τιμήν του Σπύρου Δασίου, η κεντρική πλατεία της Νέας Ορεστιάδας φέρει το όνομά του.

Σπαζοκεφαλιές
1. Γιατί η θάλασσα είναι αλμυρή;
2. Μια γύφτισσα ψάχνει στο δρόμο για αποτσίγαρα. Κάθε επτά αποτσίγαρα που μαζεύει τα κάνει ένα τσιγάρο. Αν βρήκε 49 αποτσίγαρα. Πόσα τσιγάρα θα καπνίσει;
3. Ένας καθηγητής, ο οποίος είχε αρχίσει να γερνάει, γινόταν όλο και πιο αφηρημένος. Κάποια μέρα ενώ πήγαινε να δώσει μία διάλεξη, πέρασε με κόκκινο και μπήκε αντίθετα σ' ένα μονόδρομο. Κάποιος αστυνομικός είδε όλη τη σκηνή, αλλά δεν έκανε τίποτα. Γιατί ο καθηγητής δεν είχε καμία συνέπεια;


Απαντήσεις
1.Γιατί έχει ρέγγες
2. Οκτώ. Γιατί με τα 49 αποτσίγαρα φτιάχνει 7 τσιγάρα, από τα οποία περισσεύουν 7 αποτσίγαρα. Άρα άλλο ένα τσιγάρο.
3. Ήταν πεζός

Νέες συνεργασίες
Βρισκόμαστε στην ευχάριστη θέση να ανακοινώσουμε ότι η ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ συμφώνησε με την Google για την δημιουργία διαφημίσεων. Επίσης, συμμετείχαμε στο αποθετήριο της αύλης πολιτιστικής κληρονομιάς με τα Τεμπελέκια της Νέας Βύσσας. Ακόμη, η ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ αποτελεί πλέον ενεργό μέλος του δικτύου Κοινωνικών και Συνεταιριστικών Φορέων της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης. Τέλος, έχουμε καταθέσει πρόταση σε συνεργασία με την ΓΑΙΑΟΣΕ για την δημιουργία σιδηροδρομικού μουσείου. Και έπεται συνέχεια!

Η συντακτική όμαδα του Ορέστη σας εύχεται: Χρόνια πολλά, Χριστός Ανέστη!


Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις