ΤΑ ΤΕΛΕΥΤΑΙΑ ΝΕΑ ΜΑΣ

Ενημερωθείτε για τα τελευταία νέα μας

ΟΡΕΣΤΗΣ - Περιοδική Ηλεκτρονική Εφημερίδα της Κοιν. Σ. Επ. ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ

Ορέστης
Ηλεκτρονική Περιοδική Έκδοση ποικίλης ύλης της Κοιν.Σ.Επ. ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ
Τεύχος 1 – Νοέμβριος – Δεκέμβριος 2017
Συντακτική Ομάδα
Μυρτσίδης Διαμαντής MsC Εκπαιδευτικός Α/θμιας Εκπαίδευσης
Παλάζη Δήμητρα MsC Εκπαιδευτικός Α/θμιας Εκπαίδευσης
Σαρδάνη Νεκταρία – Άννα Εκπαιδευτικός Α/θμιας Εκπαίδευσης
Μυρτσίδης Χρήστος Εκπαιδευτικός Β/θμιας Εκπαίδευσης
Βαρτζίδης Δημήτρης Φοιτητής Τμήματος Αγροτικής Ανάπτυξης
Email επικοινωνίας: ifigeneiakoinsep@gmail.com
Website: ifigeneia2017.blogspot.gr

Εισαγωγή
Αν και η ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ μετρά μόλις 2 μήνες «ζωής» έχει ήδη καταφέρει να πραγματοποιήσει αρκετές δράσεις, στηρίζοντας έμπρακτα την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία. Τον Σεπτέμβριο έλαβαν χώρα η πρώτη Γενική Συνέλευση και οι αρχαιρεσίες για την ανάδειξη της Διοικούσας Επιτροπής. Τον Οκτώβριο, ξεκίνησαν εκπαιδευτικές δράσεις στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης του Δήμου μας. Τον Νοέμβριο, πραγματοποιήθηκε η ημερίδα ευαισθητοποίησης για το προσφυγικό φαινόμενο σε συνεργασία με το 1ο Σύστημα Προσκόπων Ορεστιάδας. Οι δράσεις αυτές αποτελούν μόνο την αρχή, καθώς έχουν ήδη προγραμματιστεί καινούργιες δράσεις, όπως η συμμετοχή μας στις Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις «Αγγέλων Φως», που διοργανώνονται από την Δημοτική Κοινωφελή Επιχείρηση Ορεστιάδας. Η ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ παραμένει ανοικτή σε νέες συνεργασίες. Καλή και δημιουργική χρονιά!
Ο Πρόεδρος της Δ.Ε.
Μυρτσίδης Διαμαντής

Περιεχόμενα
Εκδηλώσεις της ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ………………………………….. σελ. 3
2ο Πανελλήνιο συνέδριο Ιστορίας και Πολιτισμού Ορεστιάδας. σελ. 5
Η θυσία της Ιφιγένειας …………………………………………σελ. 5
Νέα Διοικούσα Επιτροπή…………………………………….. σελ. 7
Σιτάλκης Α΄: Ο σπουδαιότερος Βασιλιάς της Θράκης……… σελ. 7
Σπαζοκεφαλιές …………………………………………………σελ. 9
Μαγειρική ……………………………………………….…….σελ. 10
Νέες συνεργασίες……………………………………………. σελ. 11


Εκδηλώσεις της ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ
Τον Οκτώβριο ξεκίνησαν οι εκπαιδευτικές δράσεις στο Κέντρο Υποδοχής και Ταυτοποίησης Φυλακίου Ορεστιάδας. Υπεύθυνος των δράσεων είναι ο Μυρτσίδης Χρήστος, εκπαιδευτικός Β/θμιας Εκπαίδευσης.



Επίσης, συνεχίζεται η συλλογή σχολικών ειδών και ειδών υγιεινής για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες του ΚΥΤ Φυλακίου. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνήσετε με τα μέλη της Διοικούσας Επιτροπής.
Τον Νοέμβριο σε συνεργασία με το 1ο Σύστημα Προσκόπων πραγματοποιήθηκε ημερίδα ευαισθητοποίησης για το προσφυγικό φαινόμενο σε γονείς και μαθητές.


Επίσης, η ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ κλήθηκε να συμμετάσχει στην 1η έκθεση Κοινωνικής και Αλληλέγγυας Οικονομίας (Κ.Α.Λ.Ο.). Ωστόσο, τελικά η Διοικούσα Επιτροπή επέλεξε να μην συμμετέχει στην έκθεση, αντιθέτως την έκθεση παρακολούθησε ο πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής Μυρτσίδης Διαμαντής.
2ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ιστορίας και Πολιτισμού της Ορεστιάδας
Με τη συνεργασία του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης και του Δήμου Ορεστιάδας πραγματοποιήθηκε το 2ο Πανελλήνιο συνέδριο Ιστορίας και Πολιτισμού της Ορεστιάδας. Στο συνέδριο παρουσιάστηκαν αρκετές ενδιαφέρουσες εργασίες και συμμετείχαν μεταξύ άλλων και τρία μέλη της Κοιν. Σ. Επ. Ιφιγένεια, οι Μυρτσίδης Διαμαντής και Μυρτσίδης Χρήστος με τις εργασίες «Τα παραδοσιακά καφενεία της Νέας Βύσσας» και «Οι ποδοσφαιρικές ομάδες του Δήμου Ορεστιάδας» και η Σαρδάνη Νεκταρία – Άννα με την εργασία «Η παραδοσιακή γυναικεία φορεσιά της Νέας Βύσσας.

Η θυσία της Ιφιγένειας
Μυρτσίδης Διαμαντής, MsC Εκπαιδευτικός Α/θμιας Εκπαίδευσης
Τα ομηρικά έπη αναφέρουν την Ιφιγένεια ως κόρη, του βασιλιά των Μυκηνών και αρχιστράτηγου των Αχαιών, Αγαμέμνονα και της Κλυταιμνήστρας. Όταν ο στόλος των Αχαιών συγκεντρώθηκε στην Αυλίδα, εγκλωβίστηκε εκεί από την άπνοια ή, σύμφωνα με άλλη εκδοχή, από ενάντιους ανέμους. Η αιτία γι' αυτό ήταν, σύμφωνα με τον μάντη Κάλχαντα, ο θυμός της Άρτεμης, καθώς ο Αγαμέμνονας είχε σκοτώσει το ιερό ελάφι της θεάς του κυνηγιού. 
Η θυσία της κόρης του στρατηγού, της Ιφιγένειας, θα απεγκλώβιζε τον στόλο από την απραξία. Ο Αγαμέμνονας δέχτηκε να τελέσει τη θυσία είτε από φιλοδοξία είτε για το κοινό καλό. Με δόλο ζήτησε από τη γυναίκα του να έρθει στην Αυλίδα, επικαλούμενος αρραβώνα της κόρης τους με το πρωτοπαλίκαρο των Ελλήνων, τον Αχιλλέα. Όταν ο αρχηγός των Μυρμιδόνων πληροφορήθηκε τον δόλο και την εμπλοκή του ονόματός του, προσπάθησε να σταματήσει τη θυσία, όμως όλο το στράτευμα -και οι δικοί του στρατιώτες- επιθυμούσαν την απεμπλοκή από το τέλμα· ο Αχιλλέας κινδύνεψε με λιθοβολισμό. Ο Αγαμέμνονας τέλεσε τη θυσία κρυφά από την Κλυταιμνήστρα, την οποία, αμέσως μετά, έστειλε πίσω στις Μυκήνες. Ωστόσο, στη διάρκεια της θυσίας η Άρτεμη αντικατέστησε την κόρη με ένα ελάφι ως θύμα, ενώ την ίδια την οδήγησε στην Ταυρίδα, όπου και την έκανε ιέρειά της.
Σύμφωνα με χρησμό που πήρε ο Ορέστης θα έπρεπε να φέρει το άγαλμα της θεάς Άρτεμης από την Ταυρίδα. Όμως, έθιμο του τόπου ήταν η θυσία των ξένων που κάποιο ναυάγιο έφερνε στη χώρα. Την προετοιμασία για τη θυσία τους έκαμνε η ιέρεια της θεάς, η Ιφιγένεια. Πυλάδης, λοιπόν, και Ορέστης φυλακίστηκαν, προκειμένου να θυσιαστούν. Όμως, στο μεταξύ συντελέστηκε η αναγνώριση των δύο αδελφών. Μόλις η Ιφιγένεια πληροφορήθηκε και τον σκοπό του ταξιδιού τους, μηχανεύτηκε τέχνασμα, για να μπορέσει ο Ορέστης να πάρει το άγαλμα της Άρτεμης από την Ταυρίδα και να το πάει στην Αττική, να γλιτώσει από τη θυσία και να καταφέρουν όλοι μαζί -Ορέστης, Πυλάδης, Ιφιγένεια- να γυρίσουν στην πατρίδα τους. Προφασίστηκε στον βασιλιά Θόαντα ότι τα υποψήφια θύματα ήταν μολυσμένα και, επειδή άγγιξαν το άγαλμα της θεάς με τα χέρια τους, έπρεπε να εξαγνιστούν και να πλυθεί στη θάλασσα και το άγαλμα της θεάς. Απομάκρυνε τους φρουρούς με το πρόσχημα της μυστικότητας της τελετής, επιβιβάστηκαν στο καράβι και απέπλευσαν, αλλά ο Ποσειδώνας έριξε το καράβι στην ακτή. Σώθηκαν από την εκδικητική μανία του Θόαντα με την παρέμβαση της θεάς της Αθήνας και η οποία οδήγησε με ασφάλεια το πλοίο στην Αττική, όπου οι δραπέτες έκτισαν ναό στην Άρτεμη.  
Κατ' εντολή του Απόλλωνα, ο Ορέστης έκτισε ιερό της Αρτέμιδος στις Αλές, κοντά στη Βραυρώνα, όπου και εναπόθεσε το άγαλμα. Η Ιφιγένεια παρέμεινε ιέρεια της θεάς και εκεί την έθαψαν, όταν πέθανε. Εκεί της αφιέρωναν τα φορέματα των γυναικών που πέθαιναν στη γέννα. Εξάλλου, στην ίδια θέση (Αλές και Βραυρώνα) λατρευόταν παλιά η Ιφιγένεια ως θεά του τοκετού. Αργότερα, εξέπεσε σε θνήσκουσα ηρωίδα και τον ρόλο της ανέλαβε η Άρτεμη, η οποία σε ιερό της αργολικής Ερμιόνης αποκαλούνταν Άρτεμη Ιφιγένεια. Και αλλού στην Πελοπόννησο στεκόταν άγαλμα της Ιφιγένειας σε ναό της Άρτεμης που όμως πρέπει να ανήκε αρχικά στην Ιφιγένεια.
Η θυσία της Ορεστιάδας
Το 1923 με την υπογραφή της συνθήκης της Λωζάννης καθορίστηκε ο ποταμός Έβρος ως χερσαίο σύνορο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, με εξαίρεση το τρίγωνο του Κάραγατς (Ορεστιάδα), που περιελάμβανε τους οικισμούς Ντεμερντές και Μπόσνα. Οι κάτοικοι της Ορεστιάδας θυσιάστηκαν σαν άλλη Ιφιγένεια με γνώμονα τα συμφέροντα του ελληνικού έθνους. Για το λόγο αυτό ο δήμος Ορεστιάδας φέρει ως σύμβολο του την Ιφιγένεια.

Πηγή:  Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας, http://www.greek-language.gr/digitalResources/ancient_
greek/mythology/lexicon/atreides/page_010.html
Νέα Διοικούσα Επιτροπή
Μετά τις εκλογές τις 11ης Σεπτεμβρίου 2017 προέκυψε νέα Διοικούσα Επιτροπή για την Κοιν. Σ. Επ. ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ. Πιο συγκεκριμένα, η σύνθεση της Δ.Ε. είναι η ακόλουθη:
Πρόεδρος: Μυρτσίδης Διαμαντής
Ταμίας: Παλάζη Δήμητρα
Γραμματέας: Σαρδάνη Νεκταρία – Άννα
Αναπληρωματικά Μέλη: Βαρτζίδης Δημήτρης – Μυρτσίδης Χρήστος
Μυρτσίδης Χρήστος, Εκπαιδευτικός Β/θμιας Εκπαίδευσης
Ο Σιτάλκης Α’­ -του οποίου το όνομα και η ιστορία είναι άγνωστα στην πλειοψηφία του Ελληνικού λαού - ήταν ο σπουδαιότερος βασιλιάς της αρχαίας Θράκης, καθώς κατόρθωσε να ενώσει υπό την εξουσία του τα περισσότερα Θρακικά φύλα, συνεχίζοντας το έργο του πατέρα του και να παίξει καίριο ρόλο στον εξελληνισμό της περιοχής.
Ο Σιτάλκης γεννήθηκε το 455 π.Χ. και ήταν ο δευτερότοκος γιος του βασιλιά Τήρη Α’, του ιδρυτή του Οδρυσσικού βασιλείου. Μετά τον θάνατο του πατέρα του ο Σιτάλκης, αν και δεν ήταν ο πρωτότοκος γιος, ανέλαβε την εξουσία μιας και ήταν ο αξιότερος. Η ιστορία του εξελίσσεται τον 5ο αιώνα π.Χ. κοντά στην περιοχή του ποταμού Άρπησσου, που αποτελεί τον σημερινό Άρδα. Η πρωτεύουσα του Οδρυσσικού βασιλείου βρισκόταν στην τοποθεσία της σημερινής Αδριανούπολης και έφερε το όνομα «Ουσκούνταμα». 
Φιλοδοξούσε να καταστήσει τη Θράκη τη μεγαλύτερη δύναμη στον τότε γνωστό κόσμο, ενώνοντας όλες τις Θρακικές φυλές. Το όνειρό του έγινε πραγματικότητα με την επιτυχή έκβαση των εκστρατειών που πραγματοποίησε. Κατόρθωσε να πετύχει για το βασίλειό του τη μεγαλύτερη έκταση που είχε ποτέ ένα Θρακικό βασίλειο. Χάρη στο Σιτάλκη το Οδρυσσικό βασίλειο κατελάμβανε μία τεράστια έκταση, από τον Ελλήσποντο έως τον ποταμό Στρυμόνα και από τον Οίστρο (σημερινός Δούναβης) έως τα παράλια του βορείου Αιγαίου.
Η συμβολή του στην ανάπτυξη του Οδρυσσικού βασιλείου ήταν φανερή σε όλους τους τομείς. Με τους φόρους, που εισέπραττε από τις ελληνικές αποικίες της Θράκης, οι οποίοι ανέρχονταν στο υπέρογκο για την εποχή ποσό των 400 ταλάντων, κατάφερε να φτιάξει ένα άρτια αναπτυγμένο οδικό δίκτυο. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη διευκόλυνση των συγκοινωνιών και την ανάπτυξη του εμπορίου. Σημαντική ήταν η συμβολή του και στην πνευματική ανάπτυξη της Θράκης, που οφειλόταν στη λατρεία του για τα γράμματα και στην εύνοιά του στην εγκατάσταση Ελλήνων, η οποία βοήθησε στον εξελληνισμό της Θράκης. Ακόμα, κατόρθωσε να κάνει γνωστά τα θρακικά έθιμα στη νότια Ελλάδα. Μάλιστα, στην Αθήνα και την Κόρινθο άρχισαν να οργανώνουν γιορτές προς τιμήν θρακικών θεοτήτων, όπως η Βενδίδα.
Η ισχύς του Οδρυσσικού βασιλείου επί Σιτάλκη οδήγησε τους Αθηναίους να επιδιώκουν συμφωνίες μαζί του. Συμμάχησαν στον Πελοποννησιακό πόλεμο, εναντίον των Σπαρτιατών που είχαν συμμάχους τους Μακεδόνες. Το 431 π.Χ. ο Σιτάλκης κατόρθωσε να συγκεντρώσει έναν τεράστιο στρατό, αποτελούμενο από 100.000 πεζούς και 50.000 ιππείς και να εκστρατεύσει εναντίον του βασιλιά της Μακεδονίας, Περδίκκα. Έφτασε μέχρι και την Θεσσαλία. Όμως η έλλειψη ανεφοδιασμού και οι πιέσεις που δεχόταν από τον ανιψιό του Σεύθη (ο οποίος είχε κάνει μυστική συμφωνία με τον Περδίκκα) ανάγκασαν τον Σιτάλκη να αποσυρθεί.
Επιστρέφοντας στη Θράκη ήρθε αντιμέτωπος με τους Τριβαλλούς, μια ατίθαση θρακική φυλή που αντιστεκόταν στην ένωση. Πολέμησε εναντίον τους, πετυχαίνοντας ένα νικηφόρο αποτέλεσμα συνοδευόμενο όμως από το θάνατό του σε ηλικία μόλις 31 ετών. Την ίδια μοίρα είχε και ο πατέρας του, χάνοντας τη ζωή του σε μάχη ενάντια στους Τριβαλλούς.
 Η θλίψη, που προξένησε ο θάνατος του Σιτάλκη στους υπηκόους του, αποτυπώθηκε σε ένα τραγούδι που έγραψαν στη μνήμη του με τον τίτλο «Σιτάλκα».
Αυτή είναι η άγνωστη ιστορία του σπουδαιότερου βασιλιά της αρχαίας Θράκης, του οποίου το όνομα κοσμεί ένα στενό δρομάκι κοντά στο κέντρο της Ορεστιάδας.

Σπαζοκεφαλιές
Αν τρεις γάτες πιάνουν 3 ποντίκια σε 3 λεπτά, πόσες γάτες το ίδιο ικανές και γρήγορες με αυτές που πιάνουν τα 3 ποντίκια σε 3 λεπτά, θα χρειαστούν για να πιάσουν 100 ποντίκια σε 100 λεπτά;


(Απάντηση: Οι ίδιες 3 γάτες. Πιάνουν και στις δύο περιπτώσεις 1 ποντίκι το λεπτό).
Πως είναι δυνατόν να σταθείς πίσω ακριβώς από τον πατέρα σου κι εκείνος ακριβώς πίσω από σένα;

(Απάντηση: Θα σταθείτε πλάτη με πλάτη).
Μαγειρική
Ο chef Βασίλης Τράντης μας προτείνει συνταγή για cheesecake:
Υλικά για τη βάση
250 γραμμάρια μπισκότα μιράντα ή νταϊτζέστικ
125 γραμμάρια βούτυρο λιωμένο
Υλικά για την κρέμα
900 γραμμάρια τυρί Philadelphia
90 γραμμάρια ζάχαρη άχνη
300 γραμμάρια κρέμα γάλακτος
Για την επικάλυψη
100 γραμμάρια μαρμελάδα φράουλα ή
100 γραμμάρια ζάχαρη και 500 γραμμάρια φράουλες (βάζουμε τη ζάχαρη στο τηγάνι και όταν είναι έτοιμη, σαν καραμέλα περίπου, ρίχνουμε τις φράουλες
Εκτέλεση για τη βάση
Χτυπάμε τα μπισκότα στο μούλτι σε μορφή σκόνης. Το ρίχνουμε σ’ ένα μπολ μαζί με το λιωμένο βούτυρο και τα ανακατεύουμε μέχρι να γίνει σωστή ομογενοποίηση. Απλώνουμε το μίγμα σε τσέρκι 20 εκατοστών και αν θέλουμε το ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 10 λεπτά.
Εκτέλεση για την κρέμα
Ρίχνουμε το τυρί Philadelphia και την άχνη ζάχαρη στον κάδο του μίξερ και τα χτυπάμε. Ρίχνουμε σιγά, σιγά την κρέμα γάλακτος και τα χτυπάμε μέχρι να γίνουν μια ωραία παχύρευστη μορφή. Ρίχνουμε το μίγμα στο τσέρκι και τα βάζουμε στο ψυγείο για 1-1,5 ώρα.
Νέες συνεργασίες
Οι μέχρι τώρα δράσεις μας είναι μόνο η αρχή, η Κοιν. Σ. Επ. ΙΦΙΓΕΝΕΙΑ παραμένει ανοικτή σε μελλοντικές συνεργασίες. Τον Δεκέμβριο θα συμμετέχει στις Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις «Αγγέλων Φως», που διοργανώνει η Δημοτική Επιχείρηση Πολιτιστικής Ανάπτυξης Ορεστιάδας. Επίσης, προγραμματίζονται δράσεις σε συνεργασία με τον εκπαιδευτικό – ενημερωτικό ιστότοπο, e – Παιδαγωγός.


Η συντακτική του Ορέστη σας εύχεται:
Χρόνια πόλλα, καλή και δημιουργική χρονιά, 2018!

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις